peach 2

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μας

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια της Οργάνωσης Παραγωγών καλλιεργούνται μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1, AGRO 2-2, καθώς και με το πλαίσιο ορθής γεωργικής πρακτικής  σύμφωνα με το πρότυπο GLOBALG. A. P..

Το σύνολο παραγόμενων προϊόντων φτάνει τα οκτώ εκατομμύρια κιλά, με τα ροδάκινα να αποτελούν σημαντικό κομμάτι και τα οποία διακινούνται από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Οργάνωσης Παραγωγών στα Δένδρα του Δήμου Τυρνάβου του νομού Λάρισας.

Η ροδακινιά είναι είδος φυλλοβόλο, μέτριου μεγέθους, ταχείας ανάπτυξης και βραχύβιο. Ο καρπός είναι δρύπη, έχει σχήμα σφαιρικό ή πλακέ με χαρακτηριστική κοιλιακή ραφή, εκπύρηνος ή συμπύρηνος .Έχει ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά). Είναι γνωστό ότι τα ροδάκινα προέρχονται από την Κίνα και αργότερα έφτασαν σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες ροδάκινου και περισσότερες από 175 ποικιλίες από νεκταρίνια.

Η σάρκα τους είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση. Ο πυρήνας του ροδάκινου (κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα ,στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.

Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια καταναλώνονται νωπά και μαζεύονται από το δέντρο γύρω στη μία εβδομάδα πριν από τη πλήρη ωρίμανσή τους. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν γύρω στις 15 ημέρες. Το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.

Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και ως κομπόστα, γίνονται μαρμελάδες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , γίνονται λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί. Η κονσερβοποιία του ροδάκινου είναι πολύ αναπτυγμένη και κονσέρβες ροδάκινου καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές. Το ροδάκινο περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, σάκχαρα και πρωτεΐνες.

jared subia 2
jared subia 3
Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Περιέχουν αρκετή ποσότητα βορίου το οποίο ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες που διανύουν την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, βελτιώνοντας έτσι την υγεία τους. Επιπλέον δραστηριοποιούν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν την πιθανότητα οστεοπόρωσης. Είναι ακόμα γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος στα καρδιακά προβλήματα, για την αντιμετώπιση της στηθαγχης ενώ εντάσσοντας τα ροδάκινα στην καθημερινή σας διατροφή συνεργιστικά καταπολεμάτε θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επίσης είναι πολύ ευεργετικά για την πέψη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλκάλια, έτσι μπορείτε να αποχαιρετίσετε όλα τα προβλήματα του στομάχου. Είναι καλή πηγή διατροφικών ινών, το καλύτερο δηλαδή για προβλήματα δυσκοιλιότητας. Βοηθούν στην πρόληψη των αιμορροΐδων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προλαμβάνοντας πολλές ασθένειες όπως ο έρπης ζωστήρας.

Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και ασβέστιο που κάνουν καλό στην επιδερμίδα και με 88% περιεκτικότητα σε νερό είναι ιδιαίτερα δροσιστικά.
Επίσης είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίσετε τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη χάρη στις καθαρτικές τους ιδιότητες.

Περιέχουν απαραίτητα φυτικά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, ενώ η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θα σας τονώσει και θα σας κάνει πιο δραστήριους. Η παρουσία καροτενοειδών σημαίνει ότι κάνουν πολύ καλό στα μάτια σας. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα ροδάκινα προστατεύουν τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα προστατεύουν επίσης από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Τα αντιοξειδωτικά σας βοηθούν να καταπολεμήσετε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σπιτικές λύσεις

Τρώγοντας ροδάκινα με τη φλούδα τους πριν πάτε για ύπνο, θα βοηθηθείτε με τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι πλούσια σε σίδηρο και κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από αναιμία.

Διατροφικά Στοιχεία

Ανά 100 gr ροδάκινου και νεκταρινίου αντίστοιχα

Η2Ο8982
Κcal3860
Πρωτ60.5
Λίπη00
Υδ/κες916
Ca93.7
P1928
Fe0.50.5
Na15
K202130
Mg00
A13301500
B10.020.1
B20.050.5
B314
B60.030.07
B9 Φ.Ο.2.36
B1200
C712
D00
E00
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial