axladia 2

Τα αχλάδια μας

Τα Αχλάδια της Οργάνωσης Παραγωγών αποτελούνται από τις ποικιλίες αχλαδιών Κοντούλες, Κόσσια, Σάντα Μαρία, Κριστάλλια, τα οποία διατίθενται μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων στην εγχώρια αγορά, καθώ επίσης και σε αγορές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη καλλιεργούνται ποικιλίες Williams, Haliant, Sissy, οι οποίες διατίθενται στη βιομηχανία για κομπόστα.

Όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1, AGRO 2-2, καθώς και με το πλαίσιο ορθής γεωργικής πρακτικής  σύμφωνα με το πρότυπο GLOBALG. A. P..

Το σύνολο παραγόμενων προϊόντων φτάνει τα οκτώ εκατομμύρια κιλά, με τα αχλάδια να έχουν το μεγαλύτερο μερίιδιο και τα οποία διακινούνται από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Οργάνωσης στα Δένδρα του Δήμου Τυρνάβου του νομού Λάρισας.

axladia
pear 15

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο φυλλοβόλο, ανθεκτικό στο ψύχος που καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες. Τέσσερα χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου και καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Ανθίζει μετά το τέλος Μαρτίου, έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος που μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Μπορούμε να την συναντήσουμε σε πολλές ποικιλίες όπως: Κοντούλα, Κρυστάλλι-Βουτυράτο, Αμπάτε φέτελ, Πάσα κρασσάνα, Σάντα Μαρία.

 Το σχήμα και η γεύση που έχει το κάθε αχλάδι ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία όπως και η χρήση τους άλλα είναι επιτραπέζια και άλλα προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Υπάρχουν και ποικιλίες αχλαδιών με σχήμα μήλου. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία.

Εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά. Στην Ελλάδα η κυριότερη ποικιλία είναι η κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή. Η περιοχή του Τυρνάβου έχει σχεδόν την αποκλειστική παραγωγή αυτής της ποικιλίας εδώ και πολλά χρόνια ως αυτόχθονη ποικιλία.

Οι περίφημες κοντούλες, με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμαρίων. Ελαφρύ πράσινου χρώματος εξωτερικά, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση.

Τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά, αρκετά μεγάλα αχλάδια 120-160 γραμμάρια βάρος. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά ελαφρώς βουτυράτη.

Τα αχλάδια μαζεύονται πριν ωριμάσουν καλά αλλά σε τέτοιο στάδιο ώστε στη συνέχεια η ωρίμανση τους να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους.

Τρώγονται νωπά, γίνονται κομπόστες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, γίνονται μαρμελάδες. Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και κάλιο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

pear14

Οφέλη για την υγεία

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.
Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.
Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.
Εγκυμοσύνη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
Δύσπνοια: Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσκολία στην αναπνοή. Ο χυμός του αχλαδιού καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα.
Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Διατροφικά Στοιχεία

Ανά 100 gr αχλαδιού

Η2Ο83
Κcal61
Πρωτ0
Λίπη0
Υδ/κες15
Ca8
P11
Fe0.3
Na2
K130
Mg25
A20
B10.02
B20.04
B30.1
B60.02
B9 Φ.Ο.2.3
B120
C4
D0
E0.5
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial