Κινητικότητα στην Ιταλία με το Erasmus+

ekdromi italia 2

Γεμάτοι εμπειρίες, χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες για το μέλλον του αγροτικού τομέα και στην περιοχή μας επέστρεψαν από την Ιταλία οι αγρότες μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ – Α. Σ. Δένδρων οι οποίοι επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Με την ευκαιρία της 12ημερης παραμονής τους στην Ιταλία τα μέλη της οργάνωσης παραγωγών με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Τασιούλα επισκέφθηκαν την Μπολόνια όπου είχαν επαφές στον αγροτικό συνεταιρισμό Agribologna και  με τον πρόεδρο Lauro Guidi και μέλη της διοίκησης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το πρότυπο εκθεσιακό κέντρο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων Fico.

Ο ΧΡ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στη Φεράρα όπου επισκέφτηκε την εταιρία Futurpera η οποία διοργανώνει την μοναδική παγκόσμια έκθεση για το αχλάδι. Εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της εταιρίας αλλά και με επιστήμονες και συζήτησαν για το εμπόριο του αχλαδιού στην παγκόσμια αγορά αλλά και για τις ασθένειες του φρούτου.

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας επισκέφτηκαν τη γεωργική σχολή της Φεράρα και συζήτησαν με παραγωγούς για της καλλιεργητικές μεθόδους που χρησιμοποιούν και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις ποικιλίες των αχλαδιών!

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το συνδικάτο των αγροτών C.I.A. Confederazione Italiana Agricoltori Emilia Romagna. Στο ενδιάμεσο έκαναν επίσκεψη στη Βενετία γνωρίζοντας της ομορφιές και τα μνημεία της.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους επισκέφθηκαν το σύγχρονο φυτώριο VIVAI Mazzoni, αλλά και το τελευταίας γενιάς διαλογητήριο του συνεταιρισμού PatFrut στη Φεράρα.

Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν με το διευθυντή και τον υπεύθυνο του συσκευαστηρίου και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το αχλάδι.

Τέλος επισκέφθηκαν και το δημαρχείο στη Ραβένα όπου έγιναν δεκτοί από τους τοπικούς άρχοντες.

Οι επισκέψεις γίνονται πάντα με την ευχάριστη συνοδεία της μεταφράστριας μας Ανθής Σουλιώτη.

Ο ΧΡ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ιταλία ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ – Α. Σ. Δένδρων  μιλώντας στο paidis.com, δήλωσε ικανοποιημένος από το ταξίδι και παράλληλα εντυπωσιασμένος από την οργάνωση που συνάντησαν στους συνεταιρισμούς της γειτονικής χώρας.

Οπως τόνισε ο κ. Τασιούλας στην Ιταλία οι συνεταιρισμοί έχουν την ευθύνη της παραγωγής, της τυποποίησης, της διακίνησης και της εμπορίας των προϊόντων είτε κατά μόνας είτε σαν κοινοπραξίες, η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και όλα είναι μελετημένα και προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι καλλιέργειες είναι σύγχρονες, με μέσα προστασίας και η φυτοπροστασία γίνεται πάντα με τις οδηγίες των γεωπόνων ενώ και οι ψεκασμοί είναι λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που γίνονται στην Ελλάδα.

Τα διαλογητήρια – συσκευαστήρια είναι τελευταίας τεχνολογίας και γενικά μέσα παραγωγής και συσκευασίας είναι σύγχρονα.

“Οι εμπειρίες είναι πολλές, και σίγουρα πρέπει πολλά από αυτά που είδαμε να τα μεταφέρουμε και στις καλλιέργειές μας” σημείωσε ο κ. Τασιούλας.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial